Aktuellt

 • Ny webserie spelas in i Lund
  Produktionsbolaget Tiny Lumberjack Film står bakom webserien ”Happy Street”, en deckare i 6 avsnitt som handlar om en vetenskapsman som försvinner och kriminalarna Hansson och Persson som kopplas in på fallet. I rollerna som Hansson och Persson ses Marianne Mörck och Kryddan Peterson. I övriga roller ser vi bl a…
  Läs mer ...
 • Film i Skolan-dagen presenterade spännande forskning Maria Söderling, VIS Vetenskap I Skolan, har på uppdrag av Film i Skåne dokumenterat pilotprojektet ”Skapande skola - Cirkus Imago, animerad film och digitala spel” på Kulladalsskolan, en F-5 skola i Malmö. Rapporten ”Erövra uttryck i samspel med andra” släpptes på Film i Skolan-dagen 23 mars på biograf Panora i…
  Läs mer ...
 • Green Screen - miljösamarbete på europanivå Det nya Interreg-projektet "Green Screen" är nu lanserat. Projektet ska verka för att den europeiska film- och tv-branschen ska bli miljövänligare. Med mer än 1000 produktioner i Europa årligen är projektets huvudmål att förbättra regionala policyer för filmindustrin och att hjälpa filmbolagen att styra mot mer hållbara och miljövänliga sätt…
  Läs mer ...
 • Barn och Ungas utbud 2017-2019
  Film i Skånes avdelning Barn och Unga presenterar utbud och verksamhet framåt, både för dig som jobbar i skolan och dig som i andra sammanhang arbetar med ungas eget skapande och egna uttryck. I foldern kan du botanisera bland följande rubriker: Sökbara medel, Skapa och berätta med digitala spel, Film…
  Läs mer ...
 • Business Region Skåne Årsrapport 2016 Nu är den kommen, Business Region Skånes årsrapport för 2016. - I takt med att den internationella konkurrensen tilltar i en globaliserad värld blir Business Region Skånes roll allt mer väsentlig för Skånes tillväxt. Skåne måste visa framfötterna. Vi arbetar aktivt för att säkra upp den internationella närvaron i Skåne,…
  Läs mer ...
 • Producing People - nytt initiativ During Berlin international film festival, Film i Skåne launch a new talent development initiative: Producing People. Four emerging producers from Southern Sweden will be mentored and supported for one year to springboard to the next level. Four female producers have been selected to participate: Ann Lundberg, Caroline Drab, Catherine Champagne…
  Läs mer ...
 • Två rykande färska rapporter
  Under Göteborg Film Festival presenterades två rykande färska rapporter: "Talangutveckling i Sverige" (Hanna Sohlberg för Svenska Filminstitutet) och "Nostradamus Screen Visions 2017" av Johanna Koljonen på uppdrag av Nordic Film Market, The Nostradamus Project, Göteborg Film Festival och Lindholmen Science Park.
  Läs mer ...
 • Sprid din dokumentärfilm i 5 steg Glynnis Ritter på WG-film satsade på eventdistribution för dokumentärfilmen Bikes vs Cars. Inspiration fick hon bland annat från en workshop för kvinnliga producenter som just handlade om att hitta kompletterande intäkter för dokumentärfilm. Sina slutsatser och erfarenheter beskrev hon i följande blogginlägg från den 23 januari i år:
  Läs mer ...
 • 5 Guldbaggar till skånsk film
  Skånsk film skördade stora framgångar under måndagkvällens Guldbaggegala. Yarden (i regi av Måns Månsson) och Min faster i Sarajevo (i regi av Goran Kapetanovic) tog tillsammans hem 5 Guldbaggar. Mer information om varje film finns på: Guldbaggen.se.
  Läs mer ...
 • Skånsk film i Göteborg
  Det drar ihop sig igen till Göteborg Film Festival som går av stapeln 27 januari-6 februari 2017. Och givetvis visas en hel del av våra skånska samproduktioner toppade av dokumentären "Death of a Child" (regi Frida Barkfors och Lasse Barkfors), som tävlar om Dragon Award: Best Nordic Documentary.
  Läs mer ...
Fler artiklar...

Erik Lindeberg

 • Digitala berättelser
 • Gör stumfilm
 • Från manus till färdig film
 • Dansfilm

 

 

Mitt namn är Erik Lindeberg och jag jobbar som filmare, filmfotograf,  och filmpedagog. Jag är utbildad på bland annat Birkagårdens folkhögskolas dokumentärlinje och på Akademin Valand Film (f d Filmhögskolan i Göteborg). 

Genom Landstinget har jag gjort många filmpedagogiska projekt inom vården. Att få komma ut till grupper som normalt aldrig kommer i kontakt med den kreativa aspekten av filmskapande och att göra film tillsammans med dem, är bland det mest tacksamma arbetet som finns. Äldreboenden, psykiatrisk öppenvård och anhöriggrupper är några av de grupper jag jobbat med. Jag har också arbetat med yngre som filmpedagog på kulturskolan.

Jag gör normalt två typer av projekt, ett som jag gör ensam (digitala berättelser) och ett som jag och min kollega Elin Samuelsson gör tillsammans (Chaplin dansar in). Båda programmen går att skräddarsy helt efter olika målgrupper.

Chaplin dansar in - vi gör stumfilm

Här har jag och dansaren Elin Samuelsson med inspiration av Chaplins verk satt samman ett program som på ett lekfullt och lustfyllt sätt väver samman filmskapande, koreografi och filmhistoria. Genom att skapa en helt egen stumfilm i Chaplins anda främjas både rörligheten, kreativiteten och samarbetsförmågan.

Deltagarna får med vägledning av oss pedagoger på ett enkelt sätt hjälpas åt att filmatisera ett kort stumfilmsmanus. Självklart får man välja själv om man vill stå framför eller bakom kameran. I stumfilmen inkluderar vi enkla koreografimoment som gör att deltagarna får arbeta med kroppen, rörelse och dans.

Med hjälp av iPads och pedagoger lär sig deltagarna steg för steg hur man sätter ihop det filmade materialet till en färdig film, vilket ökar förståelsen för hur man kan trolla och skapa filmmagi med hjälp av kamera, klippning och specialeffekter.

Naturligtvis avslutar vi kursen med en högtidlig filmpremiär, där skratt garanterat utlovas!

Fördelar

• Programmet skräddarsys helt efter gruppens förmåga. 

• Vi pratar om Chaplin som filmskapare och inspireras av klipp från hans filmer. För de äldre blir det ett kärt återseeende, och för yngre en introduktion till en fantastisk filmskapare. 

• Deltagarna får chansen att på ett lustfyllt sätt bli kreativa och fokuserade tillsammans. Genom att hjälpas åt förs deltagarna närmare och skapar en stark vi-känsla i gruppen. 

• Genom enkel koreografi skapar vi tillfällen att få röra på kroppen. 

• Spänning och skratt - att se sig själv och varandra agera framför kameran skapar många tillfällen att släppa loss humorn tillsammans. Många skratt utlovas! 

• Deltagarna skapar tillsammans en färdig produkt att vara stolta över och kunna visa upp för till exempel familj och vänner. Ofta förvånas man över vad man själv är kapabel till.

Digitala berättelser

Digitala berättelser är kanske den enklaste formen av filmberättande, där varje person med hjälp av montage av stillbilder (kanske ur sitt eget album), röstspår och musik skapar sin egen personliga kortfilm. Ämnet för kortfilmen bestämmer man så klart själv. Även om man från början inte trodde att man hade något intressant att berätta är förvåningen oftast stor när man ser slutresultatet. 

I slutet har vi en visning ihop där vi bjuder in vilka vi vill ska komma. Det kan vara personal, anhöriga eller både och. Alla som deltagit får också en en kopia på filmen man har gjort.

Om ni vill kontakt med mig kan man nå mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller min hemsida www.eriklindeberg.se

Jag finns också på Imdb: http://www.imdb.com/name/nm6128558/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film i Skåne

Elis NIlssons väg 5
271 39 Ystad

Telefon : 0411 55 87 50
Fax : 0411 55 97 40

Malmökontoret besöksadress
Friisgatan 19 B (OBS! Inte postadress)
Telefon : 040 78 176

 

filmiskane logo neg h180

Upp