Med stolthet presenterar vi 2017 års Pixel vinnare. Det var ett starkt startfält i år och juryn har haft ett tufft jobb att utse vinnarna. I årets jury satt Jessica Nettelbladt, Baker Karim och Ariel Gomar. 

I juryn för Pixel Talent Award sitter respresentanter för de olika företag som sponsrar priset.

Anagrams manuspris väljs ut av representanter från Anagram.

Ebba-prisets vinnare väljs av Wift.

Är du nyfiken på vad vinnarna får kan du ta en titt här. För en översikt av priserna se här.

 

pixel 4

Simon Talvend Gillner vann med filmen Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus

Bengt Andersson hederspris: Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus

Med motiveringen: Juryn väljer filmen “Autistiskt perspektiv: Ljud och Ljus” för att den med filmen som verktyg förmedlar en för flertalet okänd värld. Berättarplanet lyfter handlingsplanet med en stark personlig röst och ger tittaren en möjlighet att blicka in i autismens komplexa värld.

pixel 9

Liam och Maya Åkeson Rayner vann klass 2 med filmen Now or Never

Vinnare Klass 2: Now or Never

Med motiveringen: Med ett experimentellt berättande som egensinnigt och poetisk förmedlar ett budskap om sorg och saknad. Filmen vågar lämna de traditionella ramarna för ett mer öppet berättande som ger gott om utrymme för självreflektion. Som betraktare tillåts vi följa med på en högst personlig resa utan att bli skrivna på näsan.

pixel 10

Virum Crew

Vinnare Klass 3: Virum

Med motiveringen: En fängslande film med dogmastuk som tar oss med på oväntade händelser som kommer att handla om liv och död. Filmens tvära kast kommer som en käftsmäll, får oss att hoppa till, och fångar tveklöst in åskådaren med sin oerhörda spänning. Bitar av denna gastkramande genrefilm kan också ses som en igenkänning från det världsläge vi har idag.

pixel 7

Paolo Iskra och Kim Sundbäck vann klass 4 med sin film Väg 13

Vinnare Klass 4: Väg 13

Med motiveringen: En tät och väl genomarbetad film som med sitt klipp, skådespel, foto och ljud skapar en harmoni som väcker obehag. Framförallt förhåller sig filmen till kortfilmsformatet föredömligt med tydliga avgränsningar i berättandet.

Bästa foto: Min positiva plats - Fredrik Sellergren

Med motiveringen: Ett utmärkande foto som är suggestivt, spännande och konstnärligt. Den genomarbetade ljussättningen och bildkompositionen har lyckats lyfta fram det estetiska språk som skapar filmens stora behållning; denna film är en vittnesbörd på hur stringent fotografi kan lyfta och skapa en film.

Bästa klipp: Väg 13 – Kim Sundbeck

Med motiveringen: Ett koncist och kärnfullt klipparbete där man anar klipparens alla aktiva val OCH bortval. Klipparen har i denna film lyckas lyfta fram den yttersta essensen i berättelsen där varendaste bildval är handlingsbärande; det är supertight, utan onödigheter och klipparen visar hur klippningen kan ockupera en åskådares hela intresse.

pixel 5

Regissören från filmen Kvinnliga situation repr.

Bästa musik: Kvinnliga situationen repr.

Med motiveringen: Liksom musiken i den vinnande filmen har vi i juryn valt att bryta normer och gå ifrån de gängse konventionerna för vad som är musik i en film. Vi gillar musiken i denna film för att den kan stå för sig själv utanför filmens ramar. Musiken har ett uttryck och en vilja att förändra och ta plats; den utmanar normer och lyfter fram personliga röster.

pixel 8

Agnes Mikkeline Hansen vann pris för bästa skådis

Bästa skådis: Min pappa dog varje kväll – Agnes Mikkeline Hansen

Med motiveringen: Ett skådespeleri som förmår att ge inblick i en komplex känslovärld med nyanser som får tittaren att känna igen sig i situationen. Med väldig närvaro och hudlöshet förmedlas en människas hela känslospektra i dennes blickar. Vi ser här en skådespelare som med äkthet i sin roll skapar förutsättningen för att för att förstå den komplexa psykologi som löper parallellt med den till synes enkla handlingen i filmen.

pixel 6

Bästa ljud togs hem av Mattias och Marcus Thernström Florin (på bild) samt Andreas Paulsson

Bästa ljud: Från ovan - Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin, Andreas Paulsson

Med motiveringen: Med ljudbilder skapas olika stämningar som är avgörande för filmens framåtrörelse trots avsaknaden av dialog. Känslighet, närhet och intimitet i ljudbilden lyfter handlingsplanet. Det diegetiska ljudet harmoniserar i fin balans med ton och klang och skapar en samlad ljudbild.

pixel 13

Theodor Österberg vann Publikens pris för sin film Bänkvärmaren

Publikens pris Theodor Österberg vann Publikens pris för sin film Bänkvärmaren

 

pixel 3

Alexe Landgren vann pris för bästa manus för sin film Se till mig

Anagrams manuspris 

pixel 2

A Story of Anticipation

Ebba-priset : Freja Andersson med filmen "A Story of Anticipation"

Med motiveringen: Filmen är konsekvent genomförd med en stor konstnärlig gestaltning och poetisk rytm. Verket speglar en djupt allmänmänsklig fråga om vems historia som berättas och får bäring i människor medvetande. I gränslandet mellan experimentell dokumentär och konstfilm bryter berättelsen fram och gamla föreställningar utmanas. Berättarrösten, en monoton och distanserad datorröst som under filmens gång förändras från mörkare till ljusare röst skapar en suggestiv effekt. Ljudarbetet är överlag hypnotiskt och som tittare sugs du in i en berättelse som du inte kan förutspå. Första världskrigets grymma historieskrivning transformeras under berättelsens gång till en historia om kvinnans frigörelse. Kvinnor går från osynlighet i hemmet till synlighet i det offentliga rummet tack vare kriget. Denna historia är värd att berättas.

pixel 12

Karen Helene Haugaard fick hedersomnänmnande för sin film Min pappa dog varje kväll

Hedersomnämnande: Min pappa dog varje kväll

Med motiveringen: Årets hedersomnämnande går i år till en film som med ett psykologiskt djup och komplexitet i såväl de parallella historierna som i karaktärerna skapar en mångbottnad och komplex film. En viktig film som berättas ur en ung persons perspektiv som dröjer sig kvar hos betraktaren och bjuder in till reflektion över livets stora frågor.

PIXEL TALENT AWARD 2017

Hedersomnämnande

Med motiveringen: Juryn har valt att lämna ett hedersomnämnande till en kreatör som visar på en fin balansgång mellan egensinnighet och autenticitet och en förmåga att ständigt förfina och utveckla sitt eget uttryck. Juryn följer hennes framtida projekt med spänning. Hedersomnämnandet går till Freja Andersson.

vinnare pta

pixel 14

Årets Pixel Talent Award blev Alexe Landgren. Vi önskar henne ett stort grattis och lycka till med det nya projektet Playa del Inglés.

Vinnare

Med motiveringen: Med sin kortfilm i tävlan visar kreatören sina regikunskaper och förmågan att förmedla en sammanhållen historia med enkla medel. Vi ser en driven regissör med stor potential att utveckla och fördjupa sitt hantverk. Med sitt nya projekt visar regissören på en vilja att utforska gestaltandet av mångfacetterade karaktärer, att skildra svåra ämnen med både närhet och distans och att hen är redo att ta nästa steg. Årets vinnare har juryns samtycke. Pixel Talent Award 2017 går till Alexe Landgren och det nya projektet Playa del Inglés.

 

TACK för fantastiska filmer, vi ses igen nästa år på Pixel! 

pixeljunior3

Bästa film : Creepers på Emporia av Erik Lindström och Jonas Murray

Med motiveringen: En tight och dimensionsöverskridande film med komplexa miljöer och karaktärer. Filmskaparna använder sig av flertalet samtidsreferenser – såväl världsliga som digitala. Med humor, detaljrikedom och ett skickligt användande av olika animationstekniker, specialeffekter och ljudbild blev årets bästa film hela juryns självklara vinnare.

pixeljunior 1

William Fidler som har gjort Drakens Problem som kammade hem andrapriset

Andra pris : Drakens problem

Med motiveringen: En film som i sitt lilla format effektivt berättar en historia med stor detaljrikedom, finstämdhet och hög igenkänningsfaktor. Filmen fick med sin värme hela juryn att smälta. 

pixeljunior2

Dante Nelson Råsqvist som har gjort tredjepristagaren Besökaren

Tredje pris : Besökaren

Med motiveringen: En genretrogen film med väl genomtänkta kameravinklar, perspektiv och en överraskande twist. Med effektfull klippning och suggestiv musik håller den tittaren i sitt grepp.

Hedersomnämnande Fyra dåliga saker med skolan

Med motiveringen: En film som med klockren timing, träffsäkra repliker och bra skådespeleri skapar en historia med hög igenkänningsfaktor och humor.

pixeljunior4

Glada filmskapare från Västervångskolan i Landskrona

Grattis alla vinnare och ett stort TACK till alla fantastiska filmskapare på årets festival!

 

Nu släpper vi årets programblad så att du kan läsa om filmerna redan ikväll och planera din festivaldag.

Läs om årets filmer, expo, konstfilmsvernissagen och mycket mer.

 

Vi ses imorgon!

/Pixel Crew

Nu släpper vi filmpassen inför lördagens Pixel. Det blir en dag fullmatad med massor av bra skånsk kortfilm, expo, mingel, seminarium och inspiration.

Blir du hungrig öppnar Svarte Veggen café inne på festivalområdet och utanför parkerar Nordic Street Food sin prisbelönta foodtruck. Dessutom bjuder Pixel på mingeltallrik från litemer när konstfilmsvernissagen öppnar efter prisutdelningen.

För att ta sig till festivalen från Ystad station är det antingen en promenad på ca 15 min (Elis Nilssons väg 5 på gps:en) eller så tar du buss nummer 2 och hoppas av vid "Regementet".

Nu är det bara fyra dagar kvar! SES PÅ LÖRDAG 22:A APRIL!

/Pixel Crew

program pixel 2017

Pixel

Filmpass 110:15-11:35
Notice Me / Joaquim Berglund, Ellen Hallström
Trassel / Cecilia Paulsson
Kall / Emil Duvander
Mitt hjärta jublar / Casper Jarmo Robin Jansson
Lynn I am without them / Victoria Dahl
Allt kommer ordna sig / Emil Lumphé
Ajjas Testimony / Julian Quevedo Futuro Berg
Land matters / Carl Herdenberg
Att vara tjej / Tilde Persson
Her ass / Carina Carrigan, Anneli Vilaseca, Vera Theander

Filmpass 2 / 11:50-13:10
Sånt som händer / Hampus Leijon
"HELT NORMALT" / Felicia Sundberg
Now or never / Liam & Maya Åkesson
Helgon / Max Shore
Min positiva plats / Paolo Nobis Sandén
Goals / David Iborn
Kvinnliga situationen / Sara Poppler, Gullis Beauvoir, Marie Martorell
Virum / Granit Neziri
Hur mycket sätter du / Emil Duvander
Från ovan / Mattias Thernström Marcus Thernström Andreas Paulsson

Filmpass 3 / 14:10-15:30
Afterlife crisis / Thomas Rogerstam
Autistiskt perspektiv: Ljud & Ljus / Simon Talvend Gillner
Väg 13 / Paolo Iskra, Kim Sundbeck
Se till mig / Alexe Landgren
Utvald / Sadik Salem
Det stora snabbmatsrånet / Daniela Runesson
Jag visar dig allt / Victor Ahlen
Jag måste spy! / Elias Afara
Min pappa dog varje kväll / Karen Helene Haugaard
Simma Lugnt / Elliott Larsson
Laura OS X / Jonatan Gyllenör

Filmpass 4 / 16:45-18:05
Like it´s up to you / Brynhildur Thorarinsdottir
L'ESPRIT DE L'ESCALIER / Magnus Rutberg
Apart / Alessandro Stigliano
A Story of anticipation / Freja Andersson
Bänkvärmaren / Theodor Österberg
Avstånd / Simon Elvås
Ända fram till påska / Felicia Sundberg
Krister / Emil Strömberg, Timothy Hingström, Victoria Lindqvist Högborg
Svenska traditioner / Björn Mauritz
Infestation / Martin Lindstedt
Jakten på orört / Lydia Arvidsson Shukur


Pixel Junior

Filmpass 1 Junior / 10:30-11.15

Den galna festen / Leia Ulloa, Louise Edling Fritz, Gabriella Ali Hussein
KVACKSERACK / Isak Blom, Brasse Axbacke
How to get fired / William Fiedler, Ludvig Sjökvist, Lukas Jensen Ulloa
Hur man tar ett bad / Isabel Andersson
Orange Man / Mohamad Timini
Många problem på en rast / Liv Håkansson
Pizzaboten2 / Otis Ponnert, Dina Ponnert, Wilmer Nurminen, Elliot Simonsen, Vincent Andersson Szulc
Kafferepet / Otto Holmström, Kaisa Jeppsson, Hedda Krantz Rydahl
Fyra agenter åker runt i Europa del 2 / Rasmus Lind, Ledion Tahiraj
Lotten / Sara Tennhammar, Sara Dimitrovski, Jannis Rade Both, Lukas larsby, Wilmer Assarsson, Erik Lindström
Mördaren i skogen / Kisma Abdulkhadi
Olyckan / Kaspian Ringqvist
Smittan / Ludvig Sjökvist, William Fidler, Albin Ribbe
The Invasion of the Meatball / Thomas Nilsen, Kevin Andersson, Felix Abrahamsson
Otursdagen / Tuija Larsson Saapunki, Keila Capriles, Selma Sjerén Jungmark
The Truth About BOB / Isak Harty, Alvin Anderhagen, Nemo Ricci
The Criminal Team / Liv Kildén, Tova Thelander, Selma Sefic Almqvist
Killen som kände sig utanför / Moa Johansson


Filmpass 2 Junior / 11:45-12:30

Orm vs boll / Leo Jalmselius
Pacman / Liam Schmidt
Fotbollsmatchen / Lovisa Granath / Hugo Larsson / Melvin Krajnc Randowo / Wilma Rönn / William Lundgren
PIGMAN RETURNS / Isak Håkansson, Frans Hanner
Pikachu Movie / Daniel Fraiman Opazo, Andrew Blankson
SLUTET / Ariel och Vincent Nylander-Sjölin
Fyra dåliga saker med skolan / Anna Jönsson, Wilma Jönsson
Telefontrubbel / Clara Andersson
Striden / Benjamin Smedinge, Ruben Forss
Svart och vitt / Victor Göransson
Allt går i lås / Sara Tennhammar
Crazy in Football / Leonard Nilsson Lagström, Halden Thompson
Den konstiga jakten / Sara Dimitroski
En dag i Olofs liv / Viktor Spoelstra
Drakens problem / William Fildler
Zombie Zoo / Leo Jalmselius, Malte Anderhagen, Melvin Pennander
4 DAYS IN A BIRDS UNUSUAL LIFE / Linus Nilsson
Besökaren / Dante Nelson Rådqvist
Creepers på Emporia / Erik Lindström, Jonas Murray
Skateboarding / Vilgot Weinberg, Liam Schmidt
MarsDonald’s / Adam Flensburg, Izabella Wallin, Gustav Nero
Diskproblemet / Lowa Persson

Filmpass 3 Junior & Prisutdelning / 14:00-15:00

Manure Man / Rex Ahlgren, Erik Sjölander
Namnlös / Vendela Sjökvist, Amanda Karlsson
Reklamfilm / Natalie Nilsson
Muffelbuffel / Honey Thompson
Stenen / Jacob Tesfai Ghebreselase
Eller... / Noelia Svärd, Wilma Håkansson
Lost Money / William Fiedler, Ludvig Sjökvist
Poker / Robin Gullstrand
En dag på stan / Jonatan Viking, Nova Norrman, Neah Helgelin
Kirby’s Adventure / Niklas Correia Kapusta, Isak Sörling
The Nightmare / Alexander Bredenberg, Jakob Gränse
Framtidens Äventyr / Olga Johansson Stampe, Leo Thorisson, Simon Sjöström
Imorgondan / Erika Nilsson
Brödkatten / Vincent Rangvin, Sara Dimitrovski
Resan till planeten Black Serious / Anton Winberg
En skum animerad film / Oskar Nordlöf
Jet Stone / Melvin Pennander
Dröm Diamanten / Ebba Roach

karen helene haugaard

Årets urvalsgrupp, Jenifer Malmqvist (regissör och tidigare vinnare av Pixel Talent Award) och Goran Kapetanovic (Manusförfattare, aktuell med guldbaggevinnaren “Min faster i Sarajevo”) har nominerat fem personer som tävlar om årets Pixel Talent Award, ett pris till ett värde av 350 000:-. Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris och består av kontanta medel, tillgång till teknik, ljudmix och kunskap. Priset finansieras av Film i Skåne, Boost Hbg, Solid Entertainment, Way Creative Films, Rock'n'Roll film och Ystad Studios.

Den femte och sista nominerade är Karen Helene Haugaard som på årets Pixel visar “Min pappa dog varje kväll” och tävlar i Pixel Talent Award med det nya projektet “Signe”.

Hur känns det att ha blivit nominerad?

Jätteroligt såklart! Jag hade inte ens förväntat mig att min film skulle visas på Pixel, och nu är jag nominerad till Pixel Talent Award. Det känns jätteroligt och överraskande!

Berätta kort om det projektet du vill göra om du vinner!

Det är ett projekt som jag kallar Signe som bygger på en kärlekshistoria i gammal tid. Jag är inte helt säker på exakt hur jag vill att filmen ska vara men jag tror att det kommer att handla om en nutidstjej som får en roll i en kärlekshistoria som utspelar sig på vikingatiden.

Jag kan tycka att det är svårt att sätta ord på exakt hur jag tänker om en film, det är ju därför jag valt filmen som medium, för att slippa undan orden. Jag tycker att det är tråkigt att de ändå alltid behövs, för att få stöd måste man skriva, det är svårt för mig som har dyslexi och är ordblind.

Vad inspirerar dig?

Jag var med i pjäsen Signe som barn och det har påverkat mig mycket, både med vikingatiden och med amatörteatern. Sedan är människor omkring mig och att se hur de och jag reagerar på vår omvärld en stor inspiration.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 22:a april på Ystad Studios. Vi kommer att släppa de nominerade till Pixel Talent Award, en varje dag under hela veckan, läs om de tidigare släppta här; Julián QuevedoAlexe LandgrenFreja Andersson och Thomas Rogerstam

thomas rogerstam

Årets urvalsgrupp, Jenifer Malmqvist (regissör och tidigare vinnare av Pixel Talent Award) och Goran Kapetanovic (Manusförfattare, aktuell med guldbaggevinnaren “Min faster i Sarajevo”) har nominerat fem personer som tävlar om årets Pixel Talent Award, ett pris till ett värde av 350 000:-. Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris och består av kontanta medel, tillgång till teknik, ljudmix och kunskap. Priset finansieras av Film i Skåne, Boost Hbg, Solid Entertainment, Way Creative Films, Rock'n'Roll film och Ystad Studios.

Den fjärde nominerade till Pixel Talent Award 2017 är Thomas Rogerstam, aktuell på årets festival med "Afterlife Crisis" och med det planerade projektet "Afterlife Ambitions - 7 deadly sins".

Hur känns det att ha blivit nominerad?

Spännande och kul!

Berätta kort om det projektet du vill göra om du vinner!

Det är en stopmotionfilm om livet efter detta.

Hur kom du fram till idéen?

Det började för tre år sedan när jag åkte till Japan och hittade de skeletten jag sedan använt i mina animationer. Jag hade gjort över 200 korta slapstickanimationer när jag började skriva ett längre manus.

Vad inspirerar dig?

Livet kan man väl säga. Mina filmer är löst baserade på egna upplevelser.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 22:a april på Ystad Studios. Vi kommer att släppa de nominerade till Pixel Talent Award, en varje dag under hela veckan, läs om de tidigare släppta här; Julián QuevedoAlexe Landgren & Freja Andersson.

freja andersson

Årets urvalsgrupp, Jenifer Malmqvist (regissör och tidigare vinnare av Pixel Talent Award) och Goran Kapetanovic (Manusförfattare, aktuell med guldbaggevinnaren “Min faster i Sarajevo”) har nominerat fem personer som tävlar om årets Pixel Talent Award, ett pris till ett värde av 350 000:-. Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris och består av kontanta medel, tillgång till teknik, ljudmix och kunskap. Priset finansieras av Film i Skåne, Boost Hbg, Solid Entertainment, Way Creative Films, Rock'n'Roll film och Ystad Studios.

Den tredje nominerade till 2017 års Pixel Talent Awards är Freja Andersson, aktuell på årets festival med "A Story of Anticipation" och med det planerade projektet "A Lesson in History".

Hur känns det att ha blivit nominerad?

Hedrande och roligt! Det är väldigt peppande att film som gränsar mot det dokumentära och experimentella hållet också lyfts fram i sådana här sammanhang.

Berätta kort om det projektet du vill göra om du vinner!

Min kortfilm "A Lesson in History" kommer att befinna sig i gränslandet mellan fiktion, dokumentär och experimentell film. Den tar sig an olika perspektiv kring tid, minne och plats. Med historielektionen som format vill jag att publiken både ska ifrågasätta den historia vi har lärt oss och avsändaren bakom filmen (alltså jag). Filmen ingår också i mitt projekt THIS IS WAR där jag vänder och vrider på vår föreställning om krig från olika perspektiv.

Hur kom du fram till idéen?

Det började med ett Intresse för begrepp som "vinnarens historia" och "förlorarnas historia". Jag besökte krigsmonument i Europa och funderade över hur olika monument såg olika ut beroende på om landet som byggt dem var med och vann kriget i fråga eller ej. Därefter har idén vuxit fram lite i taget. Med pågående krig idag och en mediabild innehållandes "alternativa fakta", har steget så småningom inte varit långt till att blanda in samtiden i det hela. Jag funderar över hur världen kommer att minnas dagens konflikter i framtiden.

Vad inspirerar dig?

Att få gräva runt i då- och samtiden och samla olika pusselbitar är bland det bästa jag vet. Jag tycker också att minnet är väldigt spännande, både det kollektiva och mitt egna. Men allra mest inspirerad blir jag ändå av bilder och ljud som bryter mot det jag är van vid att se/höra, och tvingar mig att vässa sinnena ytterligare.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 22:a april på Ystad Studios. Vi kommer att släppa de nominerade till Pixel Talent Award, en varje dag under hela veckan, läs om de tidigare släppta här; Julián Quevedo, Alexe Landgren.

alexe landgren

Årets urvalsgrupp, Jenifer Malmqvist (regissör och tidigare vinnare av Pixel Talent Award) och Goran Kapetanovic (Manusförfattare, aktuell med guldbaggevinnaren “Min faster i Sarajevo”) har nominerat fem personer som tävlar om årets Pixel Talent Award, ett pris till ett värde av 350 000:-. Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris och består av kontanta medel, tillgång till teknik, ljudmix och kunskap. Priset finansieras av Film i Skåne, Boost Hbg, Solid Entertainment, Way Creative Films, Rock'n'Roll film och Ystad Studios.

Den andra nominerade vi pratar med är Alexe Landgren, aktuell på årets festival med "Se till mig" och med det planerade projektet "Playa del Inglés".

Hur känns det att ha blivit nominerad?

Det känns jättekul och väldigt överraskande!

Berätta kort om det projektet du vill göra om du vinner!

Det är en film som heter Playa del Inglès som handlar om en kvinna som förgriper sig på sin väninnas son på en chartersemester.

Vad inspirerar dig?

Livet, även om det är en jävla klyscha. Alltifrån ögonblicksbilder till stora saker som att bli förälder, det har förändrat mig jättemycket att få barn.

Hur kom du fram till idéen?

Det är en tio år gammal idé som föddes när jag själv var på just Playa del Inglès. Jag höll på med ett manus när jag hittade en billig restresa, lika bra att skriva vid poolen som hemma. Väl på plats kändes det som att jag var i en helt sexualiserad värld, med 18-åringar på supa-knulla resa runt mig. Idéen föddes ur den miljön.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 22:a april på Ystad Studios. Vi kommer att släppa de nominerade till Pixel Talent Award, en varje dag under hela veckan, läs om de tidigare släppta här; Julián Quevedo.

Julian quevedo

Årets urvalsgrupp, Jenifer Malmqvist (regissör och tidigare vinnare av Pixel Talent Award) och Goran Kapetanovic (Manusförfattare, aktuell med guldbaggevinnaren “Min faster i Sarajevo”) har nominerat fem personer som tävlar om årets Pixel Talent Award, ett pris till ett värde av 350 000:-. Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris och består av kontanta medel, tillgång till teknik, ljudmix och kunskap. Priset finansieras av Film i Skåne, Boost Hbg, Solid Entertainment, Way Creative Films, Rock'n'Roll film och Ystad Studios.

Vi har pratat med Julián Quevedo som är en av årets fem nominerade. Vi kommer att släppa en om dagen, hela veckan!

Hur känns det att ha blivit nominerad?

Det känns jättteroligt och jag är glad att projektet uppmärksammas. Dessutom blir jag glad att svensk film vill satsa på viktiga och aktuella frågor.

Berätta kort om det projektet du vill göra om du vinner!

Filmen På Bussen handlar om empati. Under en vanlig bussresa börjar människor av olika bakgrund plötsligt höra varandras tankar och se verkligheten bortom fördomarna.

Hur kom du fram till idéen?

Jag ville göra en film där empati fick spela huvudrollen. Från den känslan kom jag fram till konceptet, “Hur hade världen sett ut om vi hade kunnat höra varandras tankar?”. Jag funderade mycket på hur det konceptet skulle berättas på bästa sätt men insåg till slut att konceptet var historien. Jag tänker ofta själva när jag åker buss att det hade varit nice att veta lite mer om de andra, vad de tänker, vilka de är.

Vad inspirerar dig?

Sedan jag var 13 år gammal har jag känt att världen var fel på många sätt och att jag ville göra något åt det. Jag funderade på hur, med vilket medel och började med en filmutbildning. Jag älskade det från första ögonblicket. Att kunna nå ut till många och kunna påverka deras sätt att tänka känns viktigt. Jag vill berätta berättelser som inte har berättats, från nya perspektiv.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 22:a april på Ystad Studios. 

 

Pixel JR jury

Lena Ek
Lena Ek har i flera år arbetat med Folkets Bio Malmö bl.a. med utvecklingen av biograf Panoras verksamhet för barn och unga. I sitt jobb vill hon inspirera barn och unga till att ta del av många olika sorters filmer, bli kritiska mediekonsumenter och där viljan finns, -producenter och själva skapa film.

Peter Johansson 
Att sprida barn och ungdomsfilm som finns utanför Hollywood har varit en viktig del i Peters över tio år långa karriär som mellanstadielärare. Peter brukar använda film i sin undervisning, allt från att eleverna får filma ”trailern till boken” de läst, redovisa sin nyhetsläxa som film, till att analysera spelfilm.

Nina Waldeborn
Nina Waldeborn har arbetat med film i olika konstellationer i drygt 20 år, både professionellt och pedagogiskt. Hon tror på att kreativt arbete gör människan mer levande och empatisk till livet.

 

 

Årets vinjettfilm är skapad av Robert Lillhonga i samarbete med Popupfilmskolan. Hela filmen visas på årets Pixel, den 22:a april i Ystad Studios. 

Här kan du förresten hitta eventet för årets Pixel på facebook! 

 

Pixel 2017

K1

4 DAYS IN A BIRDS UNUSUAL LIFE – Linus Nilsson
Allt går i lås – Sara Tennhammar
Besökaren – Dante Nelson Rådqvist
Brödkatten – Vincent Rangvin & Sara Dimitrovski
Crazy in Football – Leonard Nilsson Lagström & Halden Thompson
Creepers på Emporia – Erik Lindström & Jonas Murray
Den galna festen – Leia Ulloa, Louise Edling Fritz & Gabriella Ali Hussein
Den konstiga jakten – Sara Dimitroski
Diskproblemet – Lowa Persson
Drakens problem – William Fildler
Dröm Diamanten – Ebba Roach
Eller... – Noelia Svärd & Wilma Håkansson
En dag i Olofs liv – Viktor Spoelstra
En dag på stan – Jonatan Viking, Nova Norrman & Neah Helgelin
En skum animerad film – Oskar Nordlöf
Fotbollsmatchen – Lovisa Granath, Hugo Larsson, Melvin Krajnc Randowo, Wilma Rönn & William Lundgren
Framtidens Äventyr – Olga Johansson Stampe, Leo Thorisson & Simon Sjöström
Fyra agenter åker runt i Europa del 2 – Rasmus Lind & Ledion Tahiraj
Fyra dåliga saker med skolan – Anna Jönsson & Wilma Jönsson
How to get – William Fildler, Ludvig sjökvist & Lukas Jensen Ulloa
Hur man tar ett bad – Isabel Andersson
Imorgondan – Erika Nilsson
Jet Stone – Melvin Pennander
Kafferepet – Otto Holmström, Kaisa Jeppsson & Hedda Krantz Rydahl
Killen som kände sig utanför – Moa Johansson
Kirby's Adventure – Niklas Correia Kapusta & Isak Sörling
KVACKSERACK – Isak Blom & Brasse Axbacke
Lost Money – William Fidler & Ludvig Sjökvist
Lotten – Sara Tennhammar, Sara Dimitrovski, Jannis Rade Both, Lukas larsby, Wilmer Assarsson & Erik Lindström
Manure Man – Rex Ahlgren & Erik Sjölander
MarsDonald's – Adam Flensburg, Izabella Wallin & Gustav Nero
Muffelbuffel – Honey Thompson
Många problem på en rast – Liv Håkansson
Mördaren i skogen – Kisma Abdulkhadi
Namnlös – Vendela Sjökvist & Amanda Karlsson
Olyckan – Kaspian Ringqvist
Orange Man – Mohamad Timini
Orm vs boll – Leo Jalmselius
Otursdagen – Tuija Larsson Saapunki, Keila Capriles & Selma Sjerén Jungmark
Pacman – Liam Schmidt
PIGMAN RETURNS – Isak Håkansson & Frans Hanner
Pikachu Movie – Daniel Fraiman Opazo & Andrew Blankson
Pizzaboten2 – Otis Ponnert, Dina Ponnert, Wilmer Nurminen, Elliot Simonsen & Vincent Andersson Szulc
Poker – Robin Gullstrand
Reklamfilm – Natalie Nilsson
Resan till planeten Black Serious – Anton Winberg
Skateboarding – Vilgot Weinberg & Liam Schmidt
SLUTET – Ariel Nylander-Sjölin & Vincent Nylander-Sjölin
Smittan – Ludvig Sjökvist, William Fidler & Albin Ribbe
Stenen – Jacob Tesfai Ghebreselase
Striden – Benjamin Smedinge & Ruben Forss
Svart och vitt – Victor Göransson
Telefontrubbel – Clara Andersson
The Criminal Team – Liv Kildén, Tova Thelander & Selma Sefic Almqvist
The Invasion of the Meatball – Thomas Nilsen, Kevin Andersson & Felix Abrahamsson
The Nightmare – Alexander Bredenberg & Jakob Gränse
The Truth About BOB – Isak Harty, Alvin Anderhagen & Nemo Ricci
Zombie Zoo – Leo Jalmselius, Malte Anderhagen & Melvin Pennander

 

K2

Att vara tjej – Tilde Persson
Autistiskt perspektiv: "Ljud & Ljus" – Simon Talvend Gillner
Jag måste spy! – Elias Afara
Krister – Emil Strömberg, Timothy Hingström & Victoria Lindqvist Högborg
Now or never – Liam Åkeson Rayner & Maya Åkeson Rayner 
Simma lugnt – Elliott Larsson

 

K3

Ajja's Testimony – Julián Quevedo & Futuro Berg
Allt kommer ordna sig – Emil Lumphé
Apart – Alessandro Stigliano
Avstånd – Simon Elvås
Bänkvärmaren – Theodor Österberg
Det stora snabbmatsrånet – Daniela Runesson
Goals – David Iborn
Helgon – Max Shore
"HELT NORMALT" – Felicia Sundberg
Hur mycket sätter du? – Emil Duvander
Jag visar dig allt – Victor Ahlén
Jakten på orört – Lydia Arvidsson Shukur
Kall – Emil Duvander
Laura OS X – Jonatan Gyllenör
Like it's up to you – Brynhildur Thorarinsdottir
Lynn - I am, without them – Victoria Dahl
Notice Me – Joaquim Berglund & Ellen Hallström
Sånt som händer – Hampus Leijon
Utvald – Sadik Salem
Virum – Granit Neziri
Ända fram till påska – Felicia Sundberg

 

K4

A Story of Anticipation – Freja Andersson
Afterlife Crisis – Thomas Rogerstam
Från ovan – Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin & Andreas Paulsson
Her ass – Carina Carrigan, Anneli Ström Villaseca & Vera Theander
Infestation – Martin Lindstedt
Kvinnliga Situationen Repr. – Marie Martorell Hallberg, Gullis Beauvoir & Sara Poppler Carredano
Land Matters – Carl Herdenberg
L'esprit de l'escalier – Magnus Rutberg
Min pappa dog varje kväll – Karen Helene Haugaard
Min positiva plats – Paolo Nobis Sandén
Mitt hjärta jublar – Casper Jarmo Robin Jansson
Se till mig – Alexe Landgren
Svenska traditioner – Björn Mauritz
Trassel – Cecilia Paulsson
Väg 13 – Paolo Iskra & Kim Sundbeck

Upp igen!