freja andersson

Årets urvalsgrupp, Jenifer Malmqvist (regissör och tidigare vinnare av Pixel Talent Award) och Goran Kapetanovic (Manusförfattare, aktuell med guldbaggevinnaren “Min faster i Sarajevo”) har nominerat fem personer som tävlar om årets Pixel Talent Award, ett pris till ett värde av 350 000:-. Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris och består av kontanta medel, tillgång till teknik, ljudmix och kunskap. Priset finansieras av Film i Skåne, Boost Hbg, Solid Entertainment, Way Creative Films, Rock'n'Roll film och Ystad Studios.

Den tredje nominerade till 2017 års Pixel Talent Awards är Freja Andersson, aktuell på årets festival med "A Story of Anticipation" och med det planerade projektet "A Lesson in History".

Hur känns det att ha blivit nominerad?

Hedrande och roligt! Det är väldigt peppande att film som gränsar mot det dokumentära och experimentella hållet också lyfts fram i sådana här sammanhang.

Berätta kort om det projektet du vill göra om du vinner!

Min kortfilm "A Lesson in History" kommer att befinna sig i gränslandet mellan fiktion, dokumentär och experimentell film. Den tar sig an olika perspektiv kring tid, minne och plats. Med historielektionen som format vill jag att publiken både ska ifrågasätta den historia vi har lärt oss och avsändaren bakom filmen (alltså jag). Filmen ingår också i mitt projekt THIS IS WAR där jag vänder och vrider på vår föreställning om krig från olika perspektiv.

Hur kom du fram till idéen?

Det började med ett Intresse för begrepp som "vinnarens historia" och "förlorarnas historia". Jag besökte krigsmonument i Europa och funderade över hur olika monument såg olika ut beroende på om landet som byggt dem var med och vann kriget i fråga eller ej. Därefter har idén vuxit fram lite i taget. Med pågående krig idag och en mediabild innehållandes "alternativa fakta", har steget så småningom inte varit långt till att blanda in samtiden i det hela. Jag funderar över hur världen kommer att minnas dagens konflikter i framtiden.

Vad inspirerar dig?

Att få gräva runt i då- och samtiden och samla olika pusselbitar är bland det bästa jag vet. Jag tycker också att minnet är väldigt spännande, både det kollektiva och mitt egna. Men allra mest inspirerad blir jag ändå av bilder och ljud som bryter mot det jag är van vid att se/höra, och tvingar mig att vässa sinnena ytterligare.

Pixel Talent Award delas ut i slutet av festivaldagen den 22:a april på Ystad Studios. Vi kommer att släppa de nominerade till Pixel Talent Award, en varje dag under hela veckan, läs om de tidigare släppta här; Julián Quevedo, Alexe Landgren.

Upp igen!