Aktuellt

onsdag 28 november 2018

Uppsala Talangdagar 2018

Uppsala Talangdagar, som arrangeras 24-27 oktober mitt under Uppsala Internationella Kortfilmfestival, är en nationell talangträff riktad till filmskapare på väg i sina karriärer som kommer utgöra nästa generations spännande filmbransch. Från Skåne deltog Gilda Naumanen och Matilda Lind. Träffen erbjuder ett unikt tillfälle att skapa nätverk med filmskapare från hela Sverige och att börja bygga ett kontaktnät i den professionella branschen. Under några intensiva dagar erbjuds seminarier, filmvisningar och möten med festivalens internationella gäster och representanter från den professionella branschen.  Läs Gildas och Matildas berättelser från dagarna via följande länk: Reseberättelser från Uppsala Talangdagar 2018

måndag 26 november 2018

Skånevinst på Novemberfestivalen

Från Pixel hade i år Film i Skåne med tre filmer till Novemberfestivalen, två direktkvalificerade och en i urval. Stolta kan vi meddela att Robin Brose med team och deras film "Fader Son" vann 2:a pris för bästa film i Mellanviktsklassen (16-19 år). Juryns motivering: "Med ett foto som levererar på hög nivå kommer vi nära karaktärerna. Och i dialogen så får vi på ett trovärdigt sätt ta del av hur svårt det kan vara att mötas. En fin film om en komplicerad relation." STORT grattis säger vi och passar på att påminna om att filmansökningen för nästa års Pixel är öppen 4-28 februari!

Magnus Engvall blir från den 26 november ny utvecklare inom området film och rörlig bild på Region Skånes kulturförvaltning. Magnus Engvall är idag filmkonsulent på Filmregion Sydost (tidigare Reaktor), baserad i Kalmar. Nu ser han fram emot att i detta uppdrag få ta sig an ett bredare och mer strategiskt utvecklingsarbete inom film, digitala spel och transmedia. "- Som filmkonsulent i de angränsande länen har jag alltid sett Skåne som den mest spännande filmregionen där produktioner, festivaler, och nya former av berättande pågår och utvecklas. BUFF med sitt stora utbud och tydliga barnperspektiv är en viktig och inspirerande festival och det är glädjande att barn och unga lyfts fram i handlingsplanen för film. Jag ser stora möjligheter att tillsammans fortsätta utvecklingen av filmen och berättandet i Skåne", berättar Magnus. Läs mer på Region Skånes hemsida https://utveckling.skane.se/om-regional-utveckling/nyheter1/kultur/2018/magnus-engvall-blir-ny-utvecklare-film-och-rorlig-bild/

 

Region Skånes Kulturnämnd stärker Film i Skåne med 1 miljon kronor till lågbudgetlångfilm för att skapa gynnsamma förutsättningar i Skåne för att attrahera och behålla talanger. Genom satsningen från Region Skåne sker en förstärkning av infrastruktur för film och rörlig bild när det gäller talangutveckling och samproduktion av film. Film i Skåne är en framgångsrik aktör när det gäller talangutveckling men får regelbundet tacka nej till erbjudande om att samproducera och förlägga film- och teveproduktioner i Skåne i brist på samproduktionsmedel. Kulturnämnden beviljade under 2017 medel för talangprogrammet Producing People som är en satsning på att utveckla nya producenter. Nästa steg är stödet till produktionsmedel för lågbudgetlångfilm. Bidraget från Region Skåne blir också en matchning mot Svenska Filminstitutets satsning Moving Sweden.

Novemberfestivalen, som äger rum i Trollhättan, är Sveriges nationella arena för unga filmare. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser. Festivalen bjuder visning av tävlande filmer, seminarier, face to face med aktuella filmpersonligheter och festligheter, inte minst vid den avslutande prisutdelningen.

måndag 8 oktober 2018

Stjärntätt i ny SVT thriller

Den 9 oktober påbörjas inspelningen av SVT:s nya thriller "Tsunami" efter en orginalidé av Sara Kadefors. För regin står Henrik Georgsson. "Tsunami" beräknas ha premiär i SVT1 och på SVT Play under hösten 2019. I ledande roller hittar vi bland andra Henrik Norlén, Louise Peterhoff, Liv Mjönes, Thure Lindhart, Evin Ahmad, David Lindström, Bengt Braskered, Freddy Åsblom, Fredrik Lycke och Källa Bie. "Tsunami" är en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film i Skåne och med stöd av NFTF.

Maria Söderling skriver i Svensklärarföreningens årsbok (Svenska – Ett estetiskt ämne, 2018) om vikten av att få erövra och använda olika uttryckssätt. I texten använder hon bland annat exempel från de rapporter hon skrivit på uppdrag av Film i Skåne: ”Det är inte så svårt att vara kreativ (2013), en dokumentation av ett filmkollo för för unga människor med funktionsnedsättning ​samt "Erövra uttryck i samspel med andra" (2016), en dokumentation av ett Skapande skola-projekt. Läs artikeln geonm att ladda ner bifogad pdf: pdfSoderling.pdf

Film i Skåne har tillsammans med Frej Bergstrand från det Malmöbaserade produktionsbolaget Mint, tagit fram två nya pedagogiska program, "Sänd rymdnyheter" samt "Gör en deckarfilm". Upptäck glädjen i att skapa egna filmer i autentiska inspelningsmiljöer i Ystad Studios Visitor Center. Halvdagsprogrammen bokas på Ystad Studios Visitors Centers hemsida under fliken Skolor; skolprogram eller genom att du klickar på följande länk: https://www.ystad.se/kultur/film-i-ystad/ysvc/skolor/skolprogram/  

 

 

fredag 21 september 2018

Årets vinnare i Noomaraton 2018

Årets två vinnarlag i Noomaraton Skåne har utsetts för att tävla i finalen på Filmhuset i Stockholm 29 september. Filmen Knuten näve, knuten blus av laget Tre övergivna fångade juryn med sin originella och aktuella premiss. Tonsäkert! säger årets jury om filmen Kvart (-) ett av laget Lundakollektivet som även överraskades av deras uppfriskande vinkling av årets tema.

Publikens Pris gick till Lag SLUG med filmen Ett rop - Framåt!

Årets jury bestod av Emelia Hansson skådespelare, manusförfattare och regissör. Sergey Vasiliev, videokonstnär som långfilmsdebuterar med filmen "PewPewPew" 2019. Erica Elfström är regissör/producent och medlem i filmkollektivet Råfilm.

Juryns motiveringar
Film: Knuten näve, knuten blus
Lag: Tre övergivna

Filmen lyckades fånga juryn med sin originella och aktuella premiss. Filmskaparna har byggt upp ett alldeles eget universum där varje givet kriterium fått en betydelsebärande funktion. Tack vare genomtänkta konstnärliga val så som scenografi, kostym, kameraarbete och imponerande skådespelarinsatser dras vi in i karaktärernas kamp - för vad är viktigare än vår röst?

 Kvart (-) ett

Lag: Lundakollektivet
Juryn har enhälligt stämt in i att filmen tar till vara på kriterierna och förutsättningarna på ett kreativt och lekfullt sätt. Med humor och påhittighet lyckas filmskaparna överraska oss, med en välspelad och uppfriskande vinkling av årets tema. Tonsäkert!

 

Den 13-14 november 2018 är det återigen dags för den internationella fiktionsturismkonferensen att gå av stapeln i Ystad. Välkommen att ta del av exempel på destinationsutveckling med berättelsen i centrum. Programmet publiceras inom kort. Mer info på hemsidan: https://www.ystad.se/kultur/film-i-ystad/ystads-filmsatsning/mixed-reality-scandinavia/

Kulturförvaltningen Region Skåne söker en utvecklare av området Film och rörlig bild. Ur annonstexten: "...Området rörlig bild; film, digitala spel och transmedia i Skåne är dynamiskt, politiskt prioriterat och i flera avseende ledande i landet. Skåne har flera betydande festivaler och verksamheter som har långsiktigt verksamhetsstöd från kulturnämnden samt ett stort antal filmarbetare, spelutvecklare och kreatörer. Region Skåne har en politiskt antagen samt ambitiös strategi och handlingsplan för rörlig bild: film, digitala spel och transmedia som löper fram till år 2020.

Talangdagarna på Fårö är en mötesplats för nya filmare från hela landet. Förutom att få ta del av fem skräddarsydda dagar med gäster, filmvisningar, nya bekantskaper och utflykter i Fårölandskapen får de delta i och uppleva Bergmanveckan. Årets skånska filmare var Matilda LInd, Paolo Nobis Sandén och Therese Zoë Richert. Via följande länk kan du läsa deras berättelser från dagarna: https://www.filmiskane.se/produktion/reseberaettelser 
Arr: Film på Gotland tillsammans med Filmbasen/Film Stockholm, Boost Hbg/Film i Skåne, Region Dalarna och FilmCloud.

fredag 17 augusti 2018

Producing People är tillbaka

Skånska Producing People är Sveriges enda utvecklingsprogram för producenter inom den rörliga bilden. Programmet vill lyfta och bana väg för en ny generation producenter och skapa en starkare och mer innovativ filmbransch. För andra gången erbjuder Film i Skåne och BoostHbg fyra producenter en unik möjlighet att fördjupa sin kompetens och hitta nya nätverk. De utvalda producenterna är Frida Barkfors, Olof Spaak, Elin Kamlert och Kerstin Übelacker. ”Det har tidigare saknats stöd och insatser för nya producenter. Producenterna är de som leder branschen framåt och kan ta sig an nya projekt och nya talanger. En satsning på producenter är en satsning på framtidens filmbransch”, säger Hanna Sohlberg, Film i Skåne. Programmet genomförs med stöd från Kulturförvaltningen, Region Skåne.

Europaforum Hässleholm och Europa Direkt bjuder in till en Europeisk Filmfestival med prisbelönad film.
Vid sidan av Europaforum Hässleholms seminarier bjuds det på en Europeisk Filmfestival där forumet och Europa Direkt i samarbete med Europaparlamentet visar 2017 års finalister av LUX-priset, ett filmpris som utses av Europaparlamentets ledamöter. Filmerna ger dig som besökare en inblick i några av de mest aktuella sociala och politiska frågorna i dagens Europa.

Filmfestivalen är ett samarbete mellan Europaparlamentets kontor i Sverige, Europa Direkt Hässleholm, Film i Skåne och Europaforum Hässleholm.

Filmvisningen är kostnadsfri, men föranmälan krävs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

27/8-29/8 Parkbiograferna i Hässleholm Kulturhus.

Måndag 27 augusti kl 17:00 – 120 slag i minuten (120 BPM) (Frankrike)
Inleds med ett anförande av EU-parlamentariker Bodil Valero (Mp)
Politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta.
 
Tisdag 28 augusti kl 17:00 -Western (Tyskland, Bulgarien, Österrike)
En grupp tyska arbetare ger sig av till en byggarbetsplats i gränsregionen mellan Bulgarien och Grekland. Detta främmande land med sitt hisnande landskap väcker männens äventyrslysta, men de konfronteras också snabbt med sina egna fördomar och misstro grundade i språkbarriärer och kulturella skillnader. Det är upplagt för uppgörelse när männen börjar tävla om erkännande och gillande från de lokala byborna.

Onsdag 29 augusti kl 11:30 – Sameblod (Sverige, Danmark, Norge) Fullbokad.
Inleds med ett anförande av Oskar Östergren, samproducent för filmen.
Vinnare av Lux-priset 2017!
Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap,vhjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.

Länk till filmfestival: http://www.eu-forum.se/europaforum-2018/filmfestival-2018.html?categoryId=

17 augusti kl 18.00 under Malmöfestivalen gästar Pixel Skånes Filmfestivalen Spegeln Bio Bar & Bistro med Pixel Pop-Up, prisbelönade filmer från årets festival. Pixel Skånes Filmfestival arrangeras årligen av Film i Skåne. Festivalen startade 1996 och har sedan dess blivit en självklar mötesplats för filmskapare i länet, en plats att visa sina egna alster och att nätverka med såväl oetablerade filmare som den etablerade branschen. Under festivalen delas även Pixel Talent Award ut som är ett av landets största kortfilmspriser, till ett värde av ca 350 000 kr.

Visningen arrangeras av Film i Skåne i samarbete med Biograf Spegeln.

Mer information: filmiskane.se/pixel

facebook.com/PixelSkanesFilmfestival

Fri Entré, först till kvarn.

Program (från 15 år)

VINJETTFILMEN

Regi: Ida Åkesson & Melanie Aronson. 00:41 min.

Årets vinjettfilm har filmats på gatan i Malmö, staden där årets festival ägde rum.

Med filmen vill de visa en korsning av lokala konstnärer, gatukultur och alternativa

filmtekniker, och betona vikten av samarbete i filmskapande.

LEKA GÖMME

Regi: Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin & Andreas Paulsson. 13:00 min.

Malmö, 1923. I ett litet gathus lever en familj i tre generationer.

I en värld av stängda dörrar leker barnen i familjen kurragömma. En film om de som lever under samma tak, men kanske ändå aldrig riktigt möts.

KÄNN DÅ

Regi: Malin Englund. 14:16 min.

Hanna har precis flyttat ihop med sin flickvän och borde vara världens lyckligaste. Men på inflyttningsfesten är det något som börjar skava. Finns det verkligen plats för Hanna i den nya vardagen?

HAN OCH HISTORIEN GRÖPTE UT ÖGONEN PÅ MIG, DÄRFÖR GJORDE JAG DETSAMMA PÅ DIG

Regi: Nellie Lexfors. 04:52 min.

Du vaknar upp och dina blickar på dig själv är plötsligt hatiska och din kropp är inte längre enbart din egen. Du har vaknat upp till en objektifierad plats i patriarkatet.

SWEDISH DREAM

Regi: Sadik Salem, Johannes Rydinger.13:30 min.

Filmen handlar om drömmar och förväntningar hos olika personer med utländsk bakgrund. Den handlar om att komma som ny till Sverige och försöka hitta sin plats på arbetet, i skolan och i musiken.

KORT PAUS

PRERI FOON

Regi: Jen Tamayo Jörfjord. 04:49 min.

Sköra nattglas bevittnar nedfall i en konstlad gryning. Ett porträtt av objektifiering.

FADER SON

Regi: Robin Brose. 15:00 min.

En kort inblick i en far och sons återförening.

LINGONNATTEN

Regi: Erica Elfström. 14:00 min.

Maria fejkar att hon är journalist för att ragga upp rockstjärnan Julien. Allt verkar gå vägen tills vissa kroppsliga hinder uppstår. Maria låter sig inte stoppas. Och har Julien också en hemlighet? En komedi om skam och längtan efter äkta kontakt.

GOD TON

Regi: Anneli Ström-Villaseca & Ismaila Jallow. 07:47 min.

Ann Petrén som gästföreläsande filmare ställs mot väggen när en elev ifrågasätter hennes tveksamma skildringar. Diskussionen om vem som är rasist och har tolkningsföreträde urartar i en frustrerande loop. En kortfilm som utforskar makt och gruppdynamik i en klass.

 

Lilla Filmfestivalen är nu tillbaka med Stefan Jarl som konstnärlig ledare. Årets program presenterar bl a en världspremiär och tre Sverigepremiärer med nordisk profil.

Det är ett varierat program med spelfilmer, dokumentärer, kortfilmer, animationer och klassiker.

Flertalet filmer anknyter till Bo Widerberg och den rika tradition han verkade i. Det vill festivalen bidra till att bevara med mottot: ”Liv till varje pris!”

Lilla Filmfestivalen i Båstad satsar som tidigare år på att vara ”samtalets och umgängets festival”. Festivalen möjliggör möten mellan publik, gäster och filmskapare.

I år ges tillfälle att ta del av en gemensam picknick till Hovs hallar, naturreservatet som tilldelats utmärkelsen ”Treasures of European film culture”

Stefan Jarl och Film i Båstad instiftade Bo Widerberg stipendiet 1997 till en filmare som verkar i Widerbergs anda. Årets stipendiat tillkännages den 2 augusti.

För program, biljetter och information se: www.lillafilmfestivalen.se

Arrangör: Föreningen Film i Båstad

Nu är Film i Skånes, Folkuniversitetets och "Funkis - Föreningen för Utveckling, Nyfikenhet och Kreativitet i Syds” filmläger för ungdomar med lindrig funktionsvariation igång. Under en vecka ska 13 ungdomar från olika delar av Skåne bo i lägenheter på det gamla regementsområdet i Ystad och göra egna filmer i de professionella filminspelningsmiljöerna i Ystad Studios Visitor Center. Lägret arrangeras med stöd av Statens Kulturråd. Läs mer i pressmeddelandet: https://www.filmiskane.se/images/PRESS.Funkis18.pdf

tisdag 26 juni 2018

Året var 2017

2017 var året då Film i Skåne samarrangerade åtta filmfestivaler/filmevenemang och 11 skånska premiärer på samproducerade filmer. Då 2/3 av de skånska kommunerna var representerade med inskickade bidrag till Pixel Skånes Filmfestival, och skånsk dokumentärfilm och talangutveckling rönte framgångar både nationellt och internationellt. För att bara nämna något av allt det som hände. Du som vill veta mer: Här kan du ta del av Film i Skånes verksamhetsberättelse för 2017

Nu inför vi deadlines för utveckling av lång fiktion här på Film i Skåne. Tidigare har vi hanterat kortfilm och dokumentär med deadlines och nu inför vi det även för utveckling av lång fiktion.

För att kunna ansöka om utveckling måste det finnas en kreatör eller ett bolag med bas i Skåne, eftersom utvecklingen främst syftar till att utveckla regional bransch och få fram intressanta filmer med röster från Skåne. Det är möjligt att söka max 50 000 SEK till utvecklingen i ett första steg och det är möjligt att söka utan andra intressenter. Film i Skåne kan fortsätta utveckla i flera steg men det förutsätter intresse och insats från andra finansiärer. Deadlines kommer vara tre gånger per år och nästa kommer vara den 20/8. Ansökningar till samproduktion fortsätter vi hantera löpande. 

I samband med denna förändring för lång fiktion kommer samma förändring göras på dokumentär. Utvecklingsansökningarna hanteras med deadlines som tidigare medan ansökningar om samproduktion, inhemska så väl som internationella, hanteras löpande.

Anledningen till förändringen är att få en bättre överblick och kunna jämföra projekt på ett mer rättvisande sätt och att lättare kunna sprida insatserna över året. På detta sätt tror vi att vi har större chans att få fram de mest intressanta projekten.

Vi vill också passa på tillfället att önska alla en glad sommar! Inspelningarna rullar för högtryck runt om hela Skåne med allt från kort till långt till TV-serie. I Ystad Studios huserar både Anagram, med inspelningen av TV-serien Sommaren 68, och Phelecan Films långfilmsinspelningen Faunutland and the Lost Magic. I norra Skåne spelar den danska storfilmen Valhalla, av Profile Pictures, in delar av sin film. På Fårö pågår Talangdagarna med Skånsk representation av Matilda Lind, Paolo Nobis Sandén och Zoe Richert. Vi vet att projekt har svårt att hitta personal till sina inspelningar. Vi hoppas det löser sig men vi hoppas också att folk har tid för en välförtjänt semester.

Glad sommar önskar Film i Skåne!

2013 fick vi ett mail; Vill ni hålla en workshop med en videogrupp inifrån det ockuperade Västsahara? Ett halvår senare träffade vi några medlemmar från gruppen Equipe Media i våra lokaler i Malmö. För oss blev detta ett första riktigt möte med Västsahara. Det kommer knappt ut någon information, eller skrivs om vad som egentligen försiggår, i landet som Marocko lyckats skärma av från omvärlden. Efter Equipe Medias tvåveckorsbesök påbörjade vi tillsammans arbetet med filmen ”3 Stolen Cameras”. Läs vår senaste reseberättelse av Råfilms Anna-Klara Åhrén via följande länk: 3 Stolen Cameras

Sida 1 av 5

Film i Skåne
Elis NIlssons väg 12
271 39 Ystad

Malmökontoret
Friisgatan 19 B (OBS! endast besöksadress)

KONTAKTA OSS

FILM I SKÅNE PÅ FACEBOOK

filmiskane logo neg h180

Upp