fredag 21 december 2018

Reflektor - Sofias reseberättelse

Reflektor är Svenska Filminstitutets insats för talangutveckling bland filmare som befinner sig i början av sitt filmskapande. Med Reflektor vill Svenska Filminstitutet erbjuda nya filmare en inblick i branschen, fortbildning, nätverk och inspiration. Alla sorters filmarbetare är välkomna att ta del av satsningen, vare sig man intresserar sig för regi, produktion, specialeffekter eller något helt annat, och programmets huvudfokus är presentera att det finns flera olika vägar in i branschen. Reflektor arrangeras för andra året i rad och första träffen skedde i samband med Novemberfestivalen 23-25 november i Trollhättan. Nästa träff kommer äga rum på Filmhuset i april 2019. I år skickade Film i Skåne två deltagare, Linnea Weikel från Osby samt Sofia Berglund från Gärsnärs. Båda deltog även på sommarens filmläger för ungdomar med funktionsvariation som arrangerades i Ystad Studios Visitor Center.  Efter lägret har de båda fått utveckla sitt filmskapande under vägledning av filmpedagog Pia Ivarsson, bland annat har de fått träffa filmskaparen Malin Andersson och se hennes film Blodsystrar. Nedan kan du ta del av Sofias reseberättelse från Trollhättan.

 

 

 

En resa in i filmens värld  

Jag blev jätteglad när jag fick höra att det fanns möjlighet för mig att lära mig mer om film. Jag har varit på två filmläger i Ystad Studios, det senaste i somras. Båda lägren var jättekul och jag insåg snabbt att jag gillade att jobba med filmskapande. Men jag visste inte hur jag skulle börja, filmskapade på fritiden kändes för svårt att klara av själv. Därför blev jag genast intresserad när jag fick höra att jag var utvald att få möjlighet att lära mig mer om film. 

Utvald 
Jag och en annan deltagare från sommarens läger skulle få möjlighet att träffa Pia Ivarsson, som  varit en av filmpedagogerna på mina båda läger och lära oss mer om film. Det känns fantastiskt att jag blev utvald. Jag blev också utvald att få vara med på Reflektor, Filminstitutets talangprogram under Novemberfestivalen. Den 23-25 november blev bjuden på en resa till festivalen i Trollhättan.

Reflektor 
Första gången som Reflektor kom på tal blev jag ju förstås glad, men också lite rädd. En resa till Trollhättan för att gå på filmfestival kändes övermäktigt.  Detta eftersom jag har flera NPF-diagnoser och lätt blir trött i en miljö med många människor och intryck. Skulle jag klara av det? Men när jag fick veta att både Pia Ivarsson och Carolina Falk (Film i Skåne) skulle följa med kändes det tryggare att åka iväg.

Resan
Resan började på en fredag. Den dagen låg kylan i luften. Men på tåget mot Göteborg var det varmt, vi fyra som åkte njöt av en härlig frukost på tåget. Väl framme i Göteborg, bytte vi till ett tåg mot Trollhättan. Där började dagens aktiviteter ganska omgående. Efter en god lunch träffades alla deltagare i Reflektor för att sedan gå i väg på föreläsningar. Jag lyssnade på flera föreläsningar den helgen. Men fick också möjlighet att se bra film.  Det var roligt att se att det fanns så många unga som gillade att jobba med filmskapande. 

Trött
Det var roligt och lärorikt att gå på föreläsningar och se film, men man blev trött. Det var mycket folk på festivalen och tidvis hög ljudnivå. Som tur var fanns Pia och Carolina där och stöttade mig när det behövdes, detta gjorde att resan blev möjlig för mig. 

Galamiddag
På lördagskvällen var det galamiddag där det delades ut priser till de som vunnit med sin film. Det var härligt att se alla glada människor som fick ta emot priser. Extra roligt var det förstås att en film från Skåne tog hem andra priset för bästa film i sin åldersgrupp. 

Slutet
På söndagen hade Reflektor sin sista träff för den här gången och alla deltagare fick möjlighet att utvärdera helgen. Sedan var det dags att börja resa hemåt. Det är svårt att summera resan och vad som varit roligast. Jag känner att resan var väldigt givande och gav mig en motor att fortsätta med  mitt filmskapande.  Reflektordeltagarna  ska ha en återträff i Stockholm till våren, vilket känns jättekul. Min förhoppning är att vi även där får sponsring och möjligt att åka. 

Sist men inte minst vill jag tacka för att jag fått möjlighet att åka till Trollhättan. Tack också för att jag får träffa Pia Ivarsson som ger mig möjlighet att utveckla mitt filmskapande. Tack vare Film i Skåne och deras eldsjälar får jag möjlighet att utveckla en dröm. 

Sofia Berglund, ung filmskapare

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film i Skåne
Elis NIlssons väg 12
271 39 Ystad

Malmökontoret
Friisgatan 19 B (OBS! endast besöksadress)

KONTAKTA OSS

FILM I SKÅNE PÅ FACEBOOK

filmiskane logo neg h180

Upp