fredag 8 maj 2015

Efterlängtat - Filmavtal blir filmpolitik

Imorse väcktes kultursverige av nyheten att kulturminister Alice Bah Kuhnke säger upp det statliga Filmavtalet från och med 2017, och ersätter det med en helstatlig filmpolitik. Detta efter att filmbranschen under flera år kritiserat avtalet för att vara omodernt och ej i fas med utvecklingen på medieområdet.

Film i Skåne delar den kritiken tillsammans med övriga filmproduktionscentra i landet, och har varit aktiva i att formulera behoven framåt när det gäller relationen mellan regionerna och staten på filmområdet. Vi har också gjort tydligt att vi tror att en sammanhållen filmpolitik är bättre för filmområdets utveckling än ett avtal som inte längre omfattar alla de parter som har intäkter från filmproduktion.

Skåne har nyligen samlat de regionala ambitionerna på filmområdet i en regional strategi för film och rörlig bild, och konkreta insatser håller på att formuleras.
Dialogen med staten kring roller och vad vi tillsammans vill med svensk film är en viktig del i det arbetet. Genom en helstatlig filmpolitik ökar möjligheterna att skapa bättre villkor för filmproduktion, yrkesverksamma i filmbranschen och demokratisk tillgång till svensk film. Ett riktigt efterlängtat besked!

Ralf Ivarsson
VD Film i Skåne

Läs Alice Bah Kuhnkes pressmeddelande här.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film i Skåne
Elis NIlssons väg 12
271 39 Ystad

Malmökontoret
Friisgatan 19 B (OBS! endast besöksadress)

KONTAKTA OSS

FILM I SKÅNE PÅ FACEBOOK

filmiskane logo neg h180

Upp