Hoppa till huvudinnehåll

Film i Skolan-dagen 2024 med temat "Film som förändrar - berättandets kraft"

Tisdagen den 12 mars arrangerades Film i Skolan-dagen, under BUFF filmfestival, av Film i Skåne, Filmregionerna, FOMP och Svenska Filminstitutet. Årets tema var “Film som förändrar - berättandets kraft”.

En av dagens höjdpunkter var det inspirerande samtalet med Nicolas Lunabba, författare till den hyllade boken “Blir du ledsen om jag dör?”, modererat av Fatima Khayari från Svenska Filminstitutet. Nicolas belyste betydelsen av att humanisera och förstå unga människor som dras in i våldsspiraler, och hur berättande, vare sig det är genom litteratur eller film, kan vara ett verktyg för att skapa empati och förändring.

IKT-strategen Annelie Medoc bjöd på en spännande genomgång av GDPR, riktad till pedagoger och filmskapare, och visade hur man kan navigera genom regelverket för att skapa film med elever på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

En annan spännande workshop leddes av filmpedagogerna från Folkets Bio, där deltagarna fick lära sig metoden "Tala film – Tala Liv". Denna metod syftar till att utveckla förmågan att föra meningsfulla och djupgående samtal kring film och att inspirera pedagoger och ungdomar att utforska och analysera olika berättelser tillsammans.

Vi fick även lyssna till samtal med filmskapare, modererade av Film i Skånes konsulent för dokumentärfilm Lisa Nyed. Anders Skovbjerg Jepsen berättade om arbetet med SVT Play-aktuella dokumentären ”En tyst berättelse” som handlar om regissörens självupplevda övergrepp under barndomen och konfrontationen med vännen som förgrep sig på honom. Niklas Gyberg Ivarsson berättade om dokumentären ”Jävla Pappa”, om att växa upp med anhöriga som dricker för mycket, och den tillhörande samtalsserien “Jävla Samtal” som kan bokas via Film i Skåne. Stella Rydholm Thal visade även en work in progress av kommande filmen ”Rosa Rugosa” och intervjuades av Film i Skånes konsulent för kort fiktion, Ludvig Rodman.

“Jag är fortfarande tagen av alla vackra, modiga samtal som uppstod både på och utanför scenen igår!”, säger Carolina Falk, Konsulent Barn & Unga på Film i Skåne och ansvarig för Film i Skolan-dagen 2024.

Sammanfattningsvis var Film i Skolan-dagen 2024 en dag fylld av både inspirerande samtal och diskussioner om hur berättelser ger oss tröst och hopp. De lär oss hur vi ska hantera vår samtid och leva i fred med oss själva och varandra. Film finns överallt omkring oss, som vår tids lägereldar som samlar och förenar oss.

Stort tack till alla som deltog!