Ingmar Bergmans Skåne

Hovs hallar på Bjärehalvön var spelplats för scenen där döden spelar schack med riddaren i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet. Döden spelades av Bengt Ekrot och riddaren av Max von Sydow. ©1957 AB Svensk Filmindustri Stillbildsfoto: Louis Huch Hovs hallar på Bjärehalvön var spelplats för scenen där döden spelar schack med riddaren i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet. Döden spelades av Bengt Ekrot och riddaren av Max von Sydow. ©1957 AB Svensk Filmindustri Stillbildsfoto: Louis Huch

Flera av Ingmar Bergmans mest kända filmer spelades in i Skåne och hans livsgärningar har gjort starkt avtryck här. Nu ska både skåningar och en internationell publik kunna ta del av film- och kulturarvet efter Ingmar Bergman på olika platser i Skåne. Region Skånes kulturnämnd stärker Film i Skåne för projektet Ingmar Bergmans Skåne med sammanlagt 450 000 kronor.

- Ingmar Bergmans verk är en otrolig kulturskatt. Vi vill ta tillvara hans kopplingar till Skåne och arrangera evenemang som visar upp vår region på ett nytt sätt med hans verk i fokus, säger Maria Ward (S) ordförande Region Skånes kulturnämnd.

I år är det 100 år sedan filmskaparen, teaterregissören, dramatikern och författaren Ingmar Bergman föddes. Detta jubileumsår firas nationellt och internationellt på olika sätt. Gotland och Fårö är en av de platser som kanske mest förknippas med Bergmans verk och konstnärskap. Ingmar Bergman hade också starka band till Skåne, bland annat till Helsingborgs stadsteater och Malmö stadsteater där han var verksam under 1940- och 50-talen. Dessutom visar åtta av hans filmer upp Skåne som inspelningsplats, varav de mest kända är Gycklarnas afton, Det sjunde inseglet, Sommarnattens leende och Smultronstället. 

 Med projektet Ingmar Bergmans Skåne vill Film i Skåne i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman och ett antal aktörer och kommuner i Skåne vidareutveckla film- och kulturarvet kring Ingmar Bergman i Skåne och göra det tillgängligt för fler. Film i Skåne anställer en projektledare som ska sammanställa material som uppmärksammar Bergmans liv, verk och arbete i Skåne. Detta baseras på research, intervjuer, sammanställning av texter och arkivmaterial i olika former, med både lokalt och internationellt perspektiv. Under året blir det olika aktiviteter som besökare kan ta del av på olika plaster i Skåne. Genom samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman i Stockholm kommer även en karta till inspelningsplatserna i Skåne tas fram.

Under hela 2018 pågår även Europaåret för kulturarv som belyser kvalitativa kulturarvsprojekt runt om i Europa. I Sverige finns närmare 40 projekt och aktiviteter som deltar i kulturarvsåret och Ingmar Bergmans Skåne blir ett av dem.

Fakta om jubileumsåret
http://www.ingmarbergman.se/fira-ingmar-bergman-med-oss

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film i Skåne
Elis NIlssons väg 12
271 39 Ystad

Malmökontoret
Friisgatan 19 B (OBS! endast besöksadress)

KONTAKTA OSS

FILM I SKÅNE PÅ FACEBOOK

filmiskane logo neg h180

Upp