Hoppa till huvudinnehåll
Produktionsstödmotagare Talent to Watch

Storslam för fem skånska talangprojekt i Talent to Watch

I Svenska Filminstitutets satsning på nya talanger Talent to Watch, har fyra spelfilmer, fyra långa dokumentärer och fyra korta dokumentärer tilldelats produktionsstöd. Av dessa är en av spelfilmerna, en av de korta dokumentärerna och hela tre av de långa dokumentärerna utvecklade av Film i Skåne. 

Syftet med Talent to Watch, som startade 2021 som ett samarbete mellan Sveriges regioner och Svenska Filminstitutet, är att säkerställa att nya röster och talanger i hela landet får möjligheter att utvecklas och etablera sig i den svenska filmbranschen. I tre omgångar har det varit möjligt för regioner att söka medel från SFI för talangutveckling.

För utvecklingsmedlen har Film i Skåne skapat Programmet Långfilm, som dessutom är en samverkan mellan Film i Skåne, BoostHBG, Filmcentrum Syd, Centrum för Dramatik Syd och Teaterhögskolan i Malmö, med stöd av Regionsamverkan Sydsverige och Region Skånes kulturförvaltning. Programmet Långfilm har letts av Julia Gebauer och med fokus på att hitta nya talangfulla debutanter inom filmen i Skåne.

Inför sista stödomgången har produktionsbolag kunnat söka produktionsstöd för projekt utvecklade inom Talent to Watch, till lång spelfilm, samt kort och lång dokumentär och hybridfilm.

Stort tack till alla inblandade och partners, nu ska projekten genomföras och vi ser fram mot samarbetet!

De projekt som tilldelats stöd är:

Spelfilm:
Nipster
15-åriga Chris längtar efter gemenskap och något att brinna för. På ett sommarläger för klimataktivister hittar hon det – men lägret visar sig vara en rekryteringsplats för en ekofascistisk organisation.

Regi: Sunniva Eir Tangvik Kveum
Manus: Sarah Olsson
Producent: Adam Lunneborg / Carbs Collective

Lång dokumentär:
Lisa Larson
Lisa Larson är en av Sveriges mest folkkära keramiker, känd för sina runda, lekfulla djur- och barnfigurer. Men när regissören gräver upp sin farmors 30 år gamla, bortkastade figurer, kan hon inte låta bli att undra varför de ser så sorgbundna ut.
Regi: Emilia Ekman Larson
Producent: Elin Kamlert / Kamlert Film

Mördarens son
Tabaré var 3 år gammal när hans föräldrar dömdes till fängelse för dubbelmord. Efter flera fängelsestraff och mordet på en nära vän försöker han 26 år senare hitta en väg ut ur kriminaliteten. En film om trauma, kärlek och identitet, och om att bryta det sociala arvet.
Regi: Sebastian Peña Rojas och Jesper Klemedsson Sotomayor
Producent: Johanna Bratel / Recapto

Reflexion
Barndomsvännerna MyNa och Farah tar oss med på en resa där de utforskar frågor om identitet och tillhörighet i det starkt segregerade svenska samhället. Med konsten som gränslös kraft är de med i kampen mot rasism i en tid då fascismen växer i Sverige.
Regi: Farah Yusuf och MyNa Do
Producent: Mónica Hernández Rejón / Pråmfilm
Region: Filmregion Sydost (utveckling även med Film i Skåne)

Kort dokumentär:
Ett meddelande till Ernestina
Vi följer Ernestinas resa när hon, efter ankomsten till Sverige, upptäcker ett kassettband fyllt med lyckohälsningar från hemlandet. Kassettbandet transporterar henne genom både rum och tid, och utforskar hur tid och migration påverkar drömmar och förväntningar.
Regi: Jonelle Twum
Producent: Hawa Sanneh / Gambio Film